Град Земен

Град Земен се намира в Пернишка област и е административен център на Земенската община. Разположен е на двата бряга на река Струма, в малка котловина, която е преддверие на Земенския пролом.

Според разкази на възрастни хора, за обичая Сурова има спомен още от прадедите. В по-стари времена сурвакарите са били на малки групички по махали и всяка група си е обикаляла своята махала на празника. Тези дружини са били по 10-12 човека. Хората си спомнят, че и тогава е имало  персонажите „булка“,  „младоженя“, „мечка“.

В наши дни сурвакарските групи в града са две. Едната е към читалището, където се събират участниците в маскарада. Там те си правят и маските. Сурвакарите обикновено започват да се събират през месец декември и всеки сам си изработва или нова маска, или обновява старата.

Маските на земенските сурвакари са украсени с пера, но има и такива, които са изработени от дървени коруби. На снимка от 70-те години на ХХ век се вижда, че такъв тип дървени маски са се правели и преди десетилетия. Костюмите на маскираните са били разноцветни в миналото. Сега на едната сурвакарска група костюмите са с бели и зелени парцали, а на другата са с разноцветни парцали.  

В групата към читалището перобладават младежите и децата, като всеки сам си прави маската. „За децата е много голяма радост. Идват в читалището и си правят маските. Събират си сами материалите, ходят по гората, събират си пера и т.н.“

На 13-ти януари следобед сурвакарите се събират в читалището, преобличат се и тръгват да обикалят града. Стигат до центъра. Там палят огън, играят, а хората излизат да ги гледат. И след това започват да обхождат къщите. Градът е голям и затова сурвакарите посещават една част от домовете на 13-ти януари. Сутринта на 14-ти януари пак тръгват и ходят там, където не са минали.

Възрастните хора си носят традицията в сърцето, подготвят се и искат сурвакарите да им влязат в къщата. В някои домове хората ги посрещат вътре както си е било едно време – с варивото, с ракията, с туршията, с пачата. Това е традиционното за този празник. И просто хората си се приготвят и ги чакат.  А то това е празника!“

Понякога, когато са поканени от други групи, сурвакарите ходят на 13-ти януари вечерта и в други селища. В Земен също са гостували групи от съседни селища, като сурвакарите на село Пещера например. За следващата година се знае, че в Земен ще гостуват сурвакарите от село Сирищник.

Преди повече от 10 години в град Земен започва да се прави Общински сурвакарски фестивал, които се провежда през 2 години. Фестивалът  се организира от читалище „Светлина – 1924“, с подкрепа на Общината. Целта на организаторите е била да направят празник на всички сурвакарски групи от Земенско и по този начин да се насърчи поддържането на  игрите с маски в региона, където броя на жителите на селата все повече намалява, а в някои селища, които са обезлюдени,  за съжаление традицията вече е угаснала….

Запис: 2019 г.