Село Вискяр

Само на 14 км от областния град Перник, в подножието на планината Вискяр се намира  едно от най-старите селища в България – село Вискяр, чиято земя е била обитавана още в праисторическите времена. Днес то вече има само стотина постоянни жители, предимно възрастни хора, и поради това в последните две-три десетилетия маскарадът в дните по Сурова беше заглъхнал. Но живият културен спомен от близкото минало и любовта към тези традиционни игри  подтикна усилията на инициатори и местни хора   към  неговото съживяване.

През 2016 г. един ценител на изкуството предостави кожи, атрбути и звънци, и изработи десетина маски и костюми с децата от Центъра за настаняване от семеен тип в Перник и от Дома за деца с увреждания. Кметската управа и читалището  на Вискяр подкрепиха идеята тези деца да гостуват в селото на 14 януари, поеха инициативата и разгласиха сред жителите чудесната новина, че отново ще има Сурова. Всички в селото посрещнаха идеята с огромен ентусиазъм. В групата се включиха и децата на местните хора. Те изнесоха от зимниците останките от старите маски на своите дядовци, подновиха ги, родителите ушиха костюми и групата беше готова. Един от местните малчугани стана водач на маскираните – болюбашия. Дядо му го облече във воеводска униформа, както са се обличали сурвакарските водачи преди години. Няколко от другите деца си снабдиха традиционни граовски носии и тръгнаха с маскарадната група,  за да носят  емблемата на селото,  домашната пита, торбичките за подаръци. Едно от момчетата тръгна със сурвачка, за да суровака стопаните. В началото участниците  в маскарадната група и ръководителите им си представяха, че ще обходят няколко къщи около центъра и инициираният празник ще свърши. Но стопаните от всички домове бяха отворили широко вратите на дворовете си, чакаха маскираните с нетърпение и навсякъде ги молеха да влязат. Възрастните хора се просълзяваха от радост, че отново има Сурова. Посещението на махалите продължи с часове, а радостта от празника – с много дни след него. Две седмици след това същата маскарадна  група взе участие в Международния фестивал на маскарадните игри в гр. Перник и заслужено получи наградата на Президента на Федерацията на европейските карнавални градове.

На следващата Сурова детско – младежката маскарадна група на село Вискяр беше поканена да гостува в квартал Църква на град Перник. Там също беше посрещната с радост и възторг от цялото население.

В началото на тази година всички местни жители започнаха да се подготвят за сурвакарския маскарад отрано. Ентусиазирано се включиха и младите хора, които вече живеят в градовете, но имат близки във Вискяр. Изработиха се нови маски, костюми и звънци, закупиха се още граовски носии, включиха се в групата и родители, които са играли някога като деца. Този път се маскираха и играха само местни. Празникът стана истински. Сурвакарите вървяха от къща на къща километър и половина, играха заедно със стопаните във всеки двор, напълниха торбите с дарове. Привечер на площада пред кметството ги чакаше казан с традиционното вариво. Многолюдието изживя празника с цялата му красота и сила, както някога. А най-почитаните гости бяха децата от Центъра за настаняване от семеен тип в Перник и от Дома за деца с увреждания, които отидоха в село Вискяр този път без маски, но с въудошевление и любопитство. Народната Нова година на 13-ти и 14-ти януари – Сурова се беше събудила за нов живот…

Запис: 2019 год.