Град Батановци

Батановци е малък град в област Перник, разположен в непосредствена близост до международния път Е871 в участъка между градовете Перник и Радомир, само на 6 км от областния център. Населението му е малко над 2000 души. Най-големите празници на града са Спасовден и Сурова.

Всяка година в късна есен населението на селището започва да се подготвя за традиционните маскарадни игри. Мъжете, които ще играят по Сурова, събират различни животински кожи, рога и дървени коруби, от които изработват костюмите и зооморфните си маски. В навечерието на празника (привечер на 13 януари) те обличат кожените си дрехи наопаки, слагат на главите си страшните маски, връзват на коланите тежки нанизи звънци и се събират на площада под гарата. Лудешките им танци около огъня довеждат тук цялото население, което до късно през нощта играе и съпреживява празника с тях.

В маскарадната група на Батановци, както във всички други, задължителните персонажи са „невеста“, „младоженец“, „девер“, „байрактар“, „кум“, „кума“, „поп“, „клисар“.

На самия 14 януари маскираните обхождат всички къщи в селището, за да пожелаят здраве, берекет и добруване през годината. Стопаните ги очакват и посрещат с радост, играят с тях и ги изпращат с богати дарове. Възрастен сурвашкар в града разказва: „Най-хубавият празник в Батановци е Сурва. Навсякъде из Пернишко играят сурвашкари, но ние сме по-хубави от другите. Откакто се помня, все сме играли и все сме събирали цялата околност.“

През последните десетилетия в батановската маскарадна група, масово се включват за участие и деца. Възпитаниците на детската градина и училището чакат Сурова с нетърпение, събират кожи и звънци, помагат за направата на маските, съпреживяват най-големия празник на града и с радост наследяват традицията.

Личен архив